Allt färre går i kyrkan

Antalet besökare till söndagsgudstjänsterna har under de senaste fem åren minskat i länet.

- Intresset för kyrkan minskar, säger Claes Klingberg som är kyrkoherde i Ronneby församling och kontraktsprost i Blekinge. Han säger att det beror på att samhället blir allt mer världsligt. 

På fem år har antalet kyrkobesök till söndagsgudstjänster i Blekinge minskat med över 18 procent eller 23 000 besök.
Claes Klingberg tror att det kan bero på att sättet man för statistik på ändras ofta och han menar också att folk tycker inte att de får tillräckliga svar på frågor om tro. Sedan finns det ett stort problem med språket. I kyrkan pratas ett språk som människor har svårt att ta till sig, och det kan också var en orsak till att de inte kommer till kyrkan. Men den största gruppen som lämnar kyrkan tror Claes Klingberg gör det för att slippa betala kyrkoskatten.

Samtidigt som många lämnar kyrkan och allt färre blekingar går i kyrkan så finns det församlingar som går mot strömmen. I Ronneby församling har antalet besök ökat det senaste året. Claes Klingberg tror att Ronneby är en ganska offensiv församling.  

- Vi är oerhört måna om att medlemmarna i Ronneby församling ska känna sig hemma i sin kyrka och det som kyrkan har att ge presenteras på ett sätt som är lättförståeligt och tillgängligt för de flesta, säger Claes Klingberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista