Karlshamnsverket kör igång igen

En kontroversiell omställning av Karlshamnsverket kan bli alternativ till smutsig kolkraft från Polen och Danmark, när Barsebäcks andra reaktor stängs.

Just nu pågår förhandligar om att stänga den andra reaktorn i Barsebäck.
Sydkraft har vid flera tillfällen hävdat att en stängning av Barsebäck skulle leda till ökad import av el från smutsiga kolkraftverk i Danmark och Polen. Men nu planerar man själva att börja elda tung restolja med höga svavelhalter vid sin anläggning i Karlshamn.

- Den tunga restoljan kommer bli billigare och eftersom vi har ett avancerat reningssystem kan vi elda den, säger Gert Lyngsjö produktionschef på Sydkraft.

Anläggningen i Karlshamn används idag bara sporadiskt som reservkraftverk. Men nu planeras en omställning så att man kan börja elda med mer förorenad, men billigare olja. Då skulle det vara lönsamt att köra verket oftare men det skulle också leda till mer utsläpp av svavel och koldioxid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".