Stopp för fiskestopp

Det kommer inte att gå att införa ett fiskeförbud redan nästa år i Torhamns skärgård, som är ett av de områden som pekas ut som ett möjligt marint reservat.

Det konstaterar Naturvårdsverket och Fiskeriverket i den utredning som idag överlämnas till regeringen.

Fem områden pekas ut där det skulle kunna gå att införa ett marint skyddat område och förutom Torhamns skärgård är det Fladen, Gullmarsfjorden, Lilla Middelgrund och Orust/Tjörn. I ett av dessa områden ska det dessutom införas fiskeförbud under fem år.

I utredningen står det att Torhamn utmärker sig genom att vara det område som har klart störst ekologiskt och ekonomiskt värde samt förväntas uppvisa störst effekt av ett fiskestopp. Men utredarna menar att det behövs fiskeförbud i flera områden än ett, för att kunna utvärdera effekterna.

Det har kommit in väldigt många synpunkter från både myndigheter, privatpersoner, fiskare och turistnäringen, och särskilt från Blekinge har det kommit in många remissvar. Alla utom en har varit mycket negativa till ett fiskeförbud i Torhamns skärgård. 

Naturvårdsverket och Fiskeriverket anser att det inte går att genomföra ett fiskeförbud i något kustnära område nu eftersom det totalt saknas lokalt stöd för ett sådant försök.

Tanken var att införa skyddsområden och fiskeförbud från 2005 fram till 2010, men det tror utredarna inte är genomförbart. Utan först behöver det genomföras en samarbetsprocess med alla berörda intressenter både lokalt och regionalt och sen kan skyddsområden arbetas fram utifrån lokala behov och förutsättningaranser

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".