Gratistidningar vapen i annonskrig

Det kan förväntas ett annonskrig när Gota Media AB med Blekinge Läns Tidningar, Barometern, Smålandsposten och Borås Tidning nu planerar att starta ett stort antal gratistidningar.

I Blekinge ska utgivning ske på tre platser, Karlshamn, Ronneby å Karlskrona. Tidningarna kommer att heta Lokaltidningen Mitt i Karlshamn, Mitt i Ronneby å Mitt i Karlskrona.

Gota Media där bl.a. Blekinge läns tidningar, Barometern, Smålandsposten och Borås Tidning planerar också att ge ut gratistidningar i Nybro/Emmaboda, Oskarshamn och i Kalmar.

De här sex utgivningsbevisen registrerades i januari men ännu är det inte sagt när dessa lokala gratistidningar ska ges ut.

Meningen är att man på respektive utgivningsort ska komma med fyra nummer per år.

Varför ger då en dagstidningskoncern som Gota Media ut ett antal gratistidningar. Ja, förklaringen är helt enkelt att man med sina större resurser än nu utgivna gratistidningar ska kunna komma åt en attraktiv annonsmarknad.

Det kan också innebära att det blir en dumpning av annonspriserna när den stora tidningskoncernen nu ger sig in annonskriget på detta sätt. Vad detta kan innebära för dom redan existreande gratistidningarna, som mestadels bara innehåller just annonsmaterail, det får framtiden utvisa.  Just nu pågår också förhandlingar och diskussioner om ett samgående mellan Gota Media och Sydöstran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".