Annika Spåhl sitter i den nya blekingeekan. Foto: Matilda Ohlsson/SR.
Blekinge

Äkta Blekingeeka årets nyhet på Naturum

En Blekingeeka, grodläten och en film om Bräkneån. Det är några av årets nyheter på besökcentret Naturum Blekinge i Ronneby brunnspark.

Blekingeekan är den första delen i en ny utställning om länets hav, kust och skärgård. Den andra presenteras nästa sommar.

Precis innanför entrén är ekan uppställd, eller närmare bestämt lagd lite på snedden för att bjuda in till interaktivitet.

– Tanken är att både barn och vuxna ska kunna klättra upp i den och kanske knyta lite knopar eller hissa en vimpel, säger Annika Spåhl som är guide på Naturum Blekinge.

Lyssna på grodläten
På Naturum finns det levande grodor som besökare kan titta på. Men nytt för i år är också en lyssningsstation med olika grodläten.

Där kan de som är intresserade höra hur fem av Blekinges grodor och paddor låter - både vanliga och sällsynta.

Att besökare får en chans att vara interaktiva tycker Annika Spåhl är viktigt.

– Det är inget torrt och tråkigt museum där man bara står och läser på skyltarna, utan dels har vi levande djur och även andra saker där man får känna, lukta, titta och klämma, säger Annika Spåhl.

Ville komplettera
Andra nyheter är en ny film av Mats Harrysson om Bräkneån, och även en pekskärm med kartor, bilder och information om sevärda platser i länet.

– Vi kände att det var saker som vi behövde komplettera då det är många som frågar efter utflyktsmål. Vi vill också uppmärksamma vårt hav, kust och skärgård, säger Annika Spåhl.

Matilda Ohlsson
matilda.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".