Ingrid Hansson, utvecklingsledare vid utbildningsenheten i Ronneby, är glad över att läsprojektet för kommunens lågstadieelever blir permanent. Foto: Matilda Ohlsson/SR.
Ronneby

Läsprojekt i Ronneby fortsätter

Läsprojektet i Ronnebys skolor kommer från och med i höst att bli permanent. Orsaken är att hjälpa de lågstadieelever som har svårt för att lära sig läsa.

För två år sedan startade läsprojektet på grundskolorna i Ronneby för att så många elever som möjligt ska kunna läsa med flyt och god förståelse när de börjar årskurs 3.

Det handlar om 3,7 lärartjänster vars lönekostnader ligger utanför den ordinarie budgeten.

Ingrid Hansson är utvecklingsledare vid utbildningsenheten i Ronneby.

– Vi tror att ju tidigare man fångar upp barnen desto bättre blir både deras självkänsla och deras läsutveckling, säger hon.

Ger läslust
Läsprojektet innebär att främst elever i årskurs 2 som har svårt för att läsa får hjälp av en läslärare som dagligen sitter en stund med varje elev.

– Det som ger resultat är att de läser ofta och att läsläraren plockar fram bra böcker som finns i deras intresseområden så att de får en lust och glädje för att läsa, säger Ingrid Hansson. 

Nöjd med resultatet
Hittills har upp mot 125 barn deltagit i projektet och Ingrid Hansson är nöjd med resultatet.

– Det har gått väldigt bra. Väldigt många unga har blivit goda läsare och fått läslust.

Matilda Ohlsson
matilda.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".