Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Anne Dehlin är en av många som drabbas av det chockhöjda arrendet. Foto: Carina Melin/SR.
karlskrona

Dragsöstugor blir dyrast i Sverige

Karlskrona kommuns beslut om chockhöjning av arrendet för stugorna på Dragsö gör att stugorna nu blir dyrast i landet.

Leif Thorin som är generalsekreterare för Koloniträdgårdsförbundet i Sverige trodde siffrorna var ett skämt.
– Jag trodde du menade 280 öre, säger Leif Thorin om arrendepriset 280 kronor per kvadratmeter och år.

Trodde inte sina öron  
Leif Thorin trodde alltså inte sina öron när han hörde om Karlskrona kommuns pris för arrendet av de 88 masonitstugor som ligger inringade av en camping på på den idylliska Dragsöudden i Karlskrona.

Tekniska nämnden har beslutat att på tre år höja arrendet från 280 kronor kvadratmeter och år till över det dubbla, 630 kronor.

Det betyder att en stuga på 20 kvadratmeter höjs med 7000 kronor om året, och det går emot själva syftet med koloniträdgårdar, menar Leif Thorin.
– Själva tanken med kolonistugor är att vem som helst ska ha råd att hyra, säger han, och då borde väl även ett masonittält räknas in.

Stockholms innerstad billigare  
Leif Thorin tar som exempel en kolonitomt mitt i Stockholms innerstad. Den kostar inte mer än 3-4000 kronor om året, jämfört med nästan 13.000 som tekniska nämnden i Karlskrona vill ta ut.

Men jämförelsen haltar ändå, för i Karlskrona arrenderar du bara marken som masonitstugan står på, i Stockholm får du en odlingsbar tomt på upp till 450 kvadratmeter där du kan anlägga trädgård. 

I Karlskrona får du hämta vatten i en kran, i Stockholm har du vatten på tomten, ändå betalar du bara en fjärdedel.

Locket på 
Men det ansvariga kommunalrådet, kristdemokraten Tommy Olsson, har lagt locket på.

Han har efter beslutet om höjning, och stora protester från stugägarna, begärt ett bredare underlag, och innan det är klart i oktober vägrar han svara på om det är rimligt att höja arrendet med 125 procent.
– Jag väntar på underlag från tjänstemännen, och innan jag har fått det i oktober väljer jag att inte svara, säger Tommy Olsson.

Carina Melin 
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".