Tung olja eldas på Karlshamnsverket

Karlshamnsverket kommer att köras betydligt mer än normalt när verket börjar elda tung restolja. Det kan röra sig om 1000 timmar per år. Det säger chefen för Karlshamnsverket Bengt Norman. Verket räknar med att kunna använda den tunga oljan nästa vinter.

Det är tunga restoljor från raffinaderierna som Karlshamnsverket ska elda. Denna typ av olja brukar användas som fartygsbränslen. Men ökande miljökrav gör att det användningsområdet minskar och därmed blir tjockoljan billigare och intressant för energiproduktion. Ett av Karlshamnsverkets tre block har rening av svavel och kväveoxider. Och det är detta block som ska användas. Bengt Norman anser att 1000 timmas drift ryms inom verkets nuvarande miljötillstånd. - Vi betraktar detta som topp och reservdrift, säger Bengt Norman. Karlshamnsverket måste bygga ett par cisterner på 6000 kubikmeter var eftersom det inte går att använda de gamla bergrummen för förvaring av den nya oljan. Det blir en investering på mellan 20 till 40 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista