Besvärliga regler snart ett minne blott. Foto: Paul Madej/Scanpix.
Blekinge

Länet snart fritt från blåtunga

Innan årsskiftet kan Blekinge förklaras fritt från djursjukdomen blåtunga. Under hösten ska upp emot 50 gårdar i länet undersökas av Jordbruksverket och upptäcks ingen blåtunga kommer förbudet att transportera djur hävas.

Det var under hösten 2008 som de första larmen om blåtunga började strömma in. De första fallen kom från Halland, men sjukdomen spred sig snabbt och några månader senare konstaterades smittan i Blekinge.

Tvärt emot vad många tror handlar det inte i första hand om att de idisslande djuren får blåa tungor. Vanligare är feber, svullen slemhinna och att djuren haltar.

Nu kan de besvärliga reglerna snart vara ett minne blott. Men då krävs att djurägarna ser till att provtagningarna kan genomföras, säger Kristina Miesziewska, veterinärinspektör på Jordbruksverket.

– Jag förstår att det kan vara besvärligt eftersom många har djuren ute på bete, men det är viktigt att vi får detta gjort, säger Kristina Miesziewska.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".