Trafikfara med krockade bilar längs vägarna

Krockade bilar kan bli stående flera månader vid sidan av länets vägar.

Enligt lagen är det nämligen ägaren som ansvarar för bortforslandet av en krockad bil, men det kan dra ut på tiden.

- Det blir ofta problem för markägaren att få bilägaren att ta hand om sin bil. I enstaka fall kan krockade bilar bli stående i flera månader, säger Ulf Fridvall på trafikpolisen.

Skulle olyckan vara framme och man helt plötsligt får en bil på sin mark är det inte alldeles lätt att få bort den. För står den inte trafikfarligt så är det bilens ägare som ansvarar för att forsla bort den. Men det kan ta sin lilla tid, i vissa fall alltså upp till flera månader. En av dem som haft oturen att få en bil på sina ägor är Nils-Erik Bondesson i Ramdala. Förra veckan körde en bil av E22:an och voltade ut på hans åker. Bilföraren fördes till sjukhus, men bilen blev stående i flera dagar. 

Skulle markägaren tappa tålamodet och själv transportera bort bilen, gör han eller hon sig skyldig till egenmäktigt förfarande och riskerar åtal. I Nils-Erik Bondessons fall blev dock bilen bortforslad efter tre dagar, men då hade den redan hunnit läcka olja på åkern och nära nog orsakat ytterligare olyckor då nyfikna bilister stannat till och tittat på förödelsen.

Nils-Erik Bondesson hoppas nu att han slipper ytterligare bilbesök på sin åker:

- Jag tror inte du vill ha ett bilvrak i din trädgård heller, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista