Hemtjänstpersonal TBC-smittad

Tre anställda inom hemtjänsten i Karlskrona har smittats med TBC när de arbetat med en vårdtagare som visade sig ha tuberkolos.

De smittade är inte sjuka, och inte heller smittsamma, men har utvecklat antikroppar mot TBC.

-Beskedet om tuberkulossmittan har skapat oro och många frågor bland personalen, säger Eva Herbertsson, distriktschef för Hemtjänsten.

De TBC-smittade är nu hemma från sitt arbete inom hemtjänsten och är under medicinering. Och den här formen av TBC är inte farlig med rätt behandling enligt smittskyddsläkare Rickard Eitrem.

De tre smittade var vaccinerade mot TBC, men vaccinet ger inte ett 100-procentigt skydd, vilket är ett probem, inte bara i Sverige, utan hela världen.

-Vanligtvis upptäcks mellan fem och tio fall av tuberkolos i Blekinge varje år, men att en grupp smittas så här är ovanligt, säger Eitrem.

Och Rickard Eitrem säger att vi kommer att få se fler fall som det här eftersom allt fler invandrare blir äldre och behöver vård.

-Många invandrare kommer från länder med lägre levnadsstandard, och tuberkulos är en social sjukdom, precis som den var i Sverige förr i tiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista