Fruktad grissjukdom i Blekinge

Två nya fall av grissjukdomen PMWS har den senaste tiden upptäckts i södra Sverige.

Ett fall konstaterades i förra veckan på en gård i Skåne och i tisdags ställdes diagnosen hos en smågrisproducent i Blekinge. 

- Vi misstänker PMWS på ännu en gård. Men jag tror inte att vi har sett slutet på det här, säger Michael Stampe, veterinär vid Svenska djurhälsovården, till lantbrukstidningen ATL.

PMWS står för post-weaning multi systemic wasting syndrome. Sjukdomen upptäcktes första gången 1991 i Kanada och dök upp för första gången i Sverige i slutet av 2003. I februari drabbades några gårdar i Skåne.

Enligt statsveterinär Per Wallgren på Statens veterinärmedicinska anstalt kan utbrotten hänga samman med dålig ekonomisk lönsamhet, som gör att det är trångt i stallarna hos många uppfödare. Wallgren anser ändå att läget är ”under hyfsad kontroll”.

PMWS kan vålla uppfödarna omfattande ekonomisk skada. Men grisköttet påverkas inte och sjukdomen smittar inte människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".