RS-virus härjar i länet

Allt fler spädbarn drabbas av RS-virus i Blekinge.

Enligt barnsjuksköterska Ingrid Stribrand har flera bebisar med andningsbesvär lagts in på Blekingesjukhuset.

RS-viruset drabbar barn under två år och är mycket smittsamt. Spädbarn drabbas hårdast med besvär i luftrören, slem, pipljud, hosta och svårigheter att andas. Andra orkar inte äta och riskerar därför att bli uttorkade.

För ett par veckor sedan började viruset att sprida sig i länet. - Vi har haft många barn inne de senaste veckorna, så viruset verkar härja runt ordentligt, säger Ingrid Stribrand till Blekinge läns tidning.

Sjukdomen orsakas av ett virus och därför har antibiotika ingen effekt. - Vi kan bara lindra besvären på olika sätt, säger Ingrid Stribrand.

När ett barn smittats av RS-virus börjar sjukdomen som en vanlig förkylning med nysningar och rinnande näsa. Därpå följer feber och hosta vilket kan påverka spädbarnet allmäntillstånd mycket. Om RS-virus kan misstänkas uppmanas föräldrarna att kontakta sjukvården.

- Utvecklas kraftig hosta i kombination med just andningssvårigheter bör man höra av sig. För att få svar på om barnet har RS-virus görs ett slemprov i näsan. Vuxna som smittas av RS-virus brukar drabbas av en ordinär förkylning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista