Enbär är en av alla ätbara vilda växter. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Blekinge

Vilda växter ätliga med rätt kunskap

Sommarskafferiet går att dryga ut helt gratis för den som sitter på de rätta kunskaperna. Det gör botanikern Kjell Pettersson och han tipsar om allt från maskros till kirskål. Men det gäller att se upp.

– Man måste veta vilka växter man har framför sig innan man börjar äta av dem. Det finns växter som är livsfarliga, berättar Kjell Pettersson.

Vad händer om du äter vild persilja?

– Det kan vara det sista du gör om du har otur och äter för mycket.

Mitt framför näsan på skogsflanören finns alltså ett helt skafferi att tillgå. Förutom kända klassiker som blåbär och lingon finns exempelvis rölleka, nypon, enbär, spansk körvel att tillgå.

Är det så att du inte är helt kry kan du till exempel använda dig av älgört för att bota huvudvärken.

Men trots all kunskap lär du inte se Kjell Pettersson på alla fyra mumsandes på naturens skafferi. För det är inte särskilt ofta han låter sig smaka på allt det gröna.

– Det finns det som är godare. Många av de här vilda växterna går att äta men många smakar inte speciellt bra, även om det finns undantag, menar Kjell Pettersson.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista