Blekinge

Chefskarriären startar i stallet

Hästtjejer blir bra chefer. Det visar forskning från Luleå tekniska universitet.

Anna Lindqvist, vd för Jeppssons bil som finns på flera håll i Blekinge, har sprungit i stallet sen barnsben.

– Det jag lärde mig som liten på ridskolan var struktur. Det fanns ett system med hästskötare, man började som tredjeskötare och avancerade sen uppåt. Jag lärde mig också ordning och reda och att ha respekt för varandra. Det har jag nog tagit med mig och bär med mig fortfarande, säger hon.

Och hon är inte den enda höga chefen i Blekinge som har en bakgrund som hästtjej. Ursula Hass, rektor på Blekinge tekniska högskola är hästtjej sen tioårsåldern. Kerstin Årman, tidningschef på BLT, är en annan.

Forskningen visar att stallet fostrar bra ledare av flera anledningar. Stallet domineras av kvinnor och tjejerna får känna på hur det är att vara i majoritet.

Tjejerna lär sig dessutom att ta ansvar, både mot kompisarna och mot hästen som förstås har en egen vilja, säger Helena Karlsson på Ridsportsförbundet.

– Det är stora djur som inte är helt ofarliga. Tjejerna i stallet måste tidigt lära sig att ta kommandot och kommunicera med hästen. Hela agerandet mot hästen handlar egentligen om ett ledarskap, säger Helena Karlsson.

Anna Lindqvist är idag vd för en bilfirma och dömer dessutom i internationella hästtävlingar. Så tänker hon själv rekrytera ur manegen?

– Jag kanske ska börja göra det, det verkar bra, säger hon.