Liten förbättring av betygen

Omkring var femte elev i Blekinge som gick ut årskurs nio förra året blev underkänd i två eller flera ämnen. Det visar Skolverkets senaste betygsstatistik. Andelen underkända elever i Blekinge är något fler än genomsnittet för landet.
Ungefär 18 procent av eleverna som slutade nian i somras blev underkända i minst två ämnen. Det är något bättre än året innan. Men det skiljer bara några procent. Genomsnittssiffran i landet ligger på 16 procent för 2001. Men andelen underkända elever varierar mycket mellan de olika skolorna i Blekinge. Från den bästa skolan, Sturköskolan, där samtliga elever blev godkända i alla ämnen till den sämsta, Holmsjö rektorsområde på Rödebyskolan. Där blev 39 procent av avgångseleverna underkända i två eller flera ämnen. På Rödebyskolan gick 135 elever ut nian. På Sturkö var det 15 elever som gick ut. Men det behöver inte betyda att elever på små skolor generellt klarar betygen bättre än de på stora skolor. Ett exempel på det är Snäckebacksskolan. Där gick 170 elever ut nian och resultaten där är bättre än på exempelvis den betydligt mindre Stenbackaskolan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista