Campare måste blåsa för att komma ut

I framtiden kan det bli alkolås vid utfarten till länets campingplaster. Campingfirarna själva är positiva till idén men än så länge är det upp till var och en att hålla koll på när man är körklar.

För att minska risken att släppa ut alkoholpåverkade billister har man redan på  tre campingplatser i landet  valt att installera alkolås till vägbommarna.

Om gästerna vill ut med  bilen måste de blåsa i ett munstycke och invänta svar innan bommen fälls upp.

Susanne Heiler från Karlskrona tycker att det borde införas direkt.

– Jag har två barn som är sju och elva och jag skulle väl inte vilja att någon körde på dem och speciellt inte med en husvagn.

Flera positiva
Av de campingägarna Sveriges Radio Blekinge har pratat med är det flera i länet som skulle vilja installera alkolås på sina vägbommar.

Thomas Berg, ägare till Dragsö camping, i Karlskrona är däremot skeptisk.

– När vi nu jobbar som vi gör och det är högsäsong är det väldigt mycket folk. Låt oss då säga att två inte skulle få tillstånd att köra härifrån. Då hade hela vårt bokningssytem rasat eftersom att det är så tight med folk hela tiden.

Sedan 2009 har campingplatsägaren Caravan Club satt upp bommar med alkolås på tre anläggningar. Nämligen Norrviken i Båstad, Tandådalen i Sälen och på Örlenbaden i Tibro.  

Emelie Sunesson
emelie.sunesson@sr.se