Riksåklagaren vill skärpa lagen efter dödsolycka på KA2

Utgången i bland annat arbetsmiljömålet med en värnpliktig vid KA 2 som drunknade under en övning gör att Riksåklagaren, RÅ, nu efterlyser en tydligare arbetsmiljölag.

RÅ har drivit tre arbetsmiljömål till högsta domstolen för att få klarhet i vem som bar ansvaret. RÅ vann i ett men förlorade i två mål. Ett av dessa två var KA 2-fallet.

-Arbetsmiljöbrott är ofta komplicerade, säger Catharina Bergqvist Levin som är vice riksåklagare:. Det går åt mycket resurser både hos åklagaren och polisen för att utreda var någonstans i en organisation ansvaret för en olycka ligger. När målet väl kommer upp i rätten är det vanligt att det blir friande domar just på grund av lagens otydlighet, menar Catharina Bergqvist Levin. Och skulle det bli en fällande dom är straffet oftast bara dagsböter, att jämställa med snatteri, säger Catharina Bergqvist Levin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista