blekinge

Minkfarmar inte kontrollerade av länsstyrelsen

I Blekinge har det inte skett en omfattande inspektion på länets minkfarmar sedan 2001 och sedan länsstyrelsen tog över ansvaret från kommunen har inte en enda inspektion gjorts. Sedan bilderna på de vanvårdade minkarna offentliggjordes tidigare i veckan diskuterar länsstyrelsen nu hur problemet ska tacklas.

Fram till nu har länsstyrelsen endast haft möjlighet att ta hand om anmälningsärenden och därför inte hunnit med tillsyner på minkfarmarna.

Nu ska däremot länsstyrelsen börja göra planerade tillsyner efter semesterperioderna. Efter att ha sett bilderna på vanvårdade minkar diskuterar man nu hur stor del i de planerade tillsynerna som kommer att vara på minkfarmar.

– Vi hade inte planerat att koncentrera oss specifikt på minkfarmar utan sprida den planerade tillsynen mellan olika djurslag. Men nu kommer vi att diskutera igen hur vi ska lägga upp det, säger Ingrid Lovén som är tillförordnad avdelningschef för tillsyn och prövning på Länsstyrelsen i Blekinge.

Se: 21 bilder på vanvårdade minkar

Bild från en av minkfarmarna i Sölvesborg enligt Djurrättsalliansen. Foto: Djurrättsalliansen.

#link=214956# kommer enligt Djurrättsalliansen
från minkfarmarna i Sölvesborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista