Karlskrona

Känner sig diskriminerade av busstrafiken

Som vuxen får dina barn upp till sju år åka gratis på samma bussbiljett. Men är du under 20 år gäller inte samma regler. Tiara Norlin och Belinda Nilsson, från Karlskrona, är båda unga och har barn och de känner sig orättvist behandlade.  

Som ungdom kostar det idag 12 kronor för att resa en zon med bussen medan du som vuxen, för samma resa, betalar 20 kronor. Och ska du åka längre kostar det istället 18 kronor för unga och 30 kronor för vuxna.

Ont om pengar
Belinda Nilsson, 18, drar sin ettåriga Wilma i vagnen och berättar att pengafrågan är oerhört viktig för henne.

– Ja det är det, för ofta som ung småbarnsförälder så har man ju inte pengarna. Så man måste ju verkligen spara varenda peng annars går det inte.

"Känns meningslöst"
Även Tora Norlin, 19, är ung småbarnförälder och har flera gånger upplevt att det har varit för dyrt att åka buss.

– Ibland får man till och med gå vissa sträckor bara för att det är för dyrt att åka buss, säger hon.

Men Tiara och Belinda är inte de enda som känner sig diskriminerade. För att få hjälp med föräldrarollen gick de båda med i socialtjänstens råd och stödgrupp, Unga föräldrar, och där träffade de flera som kände samma sak.

Klagobrev
– Vi har pratat ihop oss och funderar på att skicka ett brev till Blekingetrafiken. Men just nu känns det lite meningslöst. Det finns nog inte så många som stödjer oss, för det är rätt många i samhället som tycker att är man förälder så är man vuxen, säger Belinda Nilsson.

Givmild busstrafik
Blekingetrafikens presschef, Anna Claesson, ser inga konstigheter med att ungdomar med barn ska betala vuxenpris och tycker istället att busstrafiken har blivit mer generös.

– Innan var åldersgränsen för ungdom 16 år och nu är den ju 20 år så vi har ju blivit generösare uppåt. Är du med?

Men ni har inte lika regler för alla?
– Nej vi har inte lika regler för alla men vi har lika regler för dem som reser med barn, säger Anna Claesson och tillägger att det finns billigare alternativ även för unga föräldrar.

– Man kan till exempel köpa ett periodkort för 380 kronor och då resa fritt inom en zon under en hel månad. Och det blir ju avsevärt mycket billigare. Eller så kan man ladda ett resekort och då få upp till 20 procent rabatt på varje resa.

Inte jämställt
Men faktum kvarstår, Tiara och Belinda måste fortfarande betala mer än alla andra i deras ålder.

– Vi vill att det ska vara jämställt. Är man under 20 så ska man ju betala ungdomsbiljett och så är det ju inte, säger de.

Emelie Sunesson
emelie.sunesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista