Kadetter skrev högskoleprovet i Mexiko

Närmare 47 000 personer bänkade sig i skollokaler över hela landet för att tackla högskoleprovet på lördagen.

Allra tröttast var nog kadetterna på fartyget HMS Carlskrona i Acapulcos hamn i Mexico. Klockan ett på natten fick de gå upp för att hinna provskriva. Högskoleprovet måste nämligen utföras på svensk tid, oavsett var man för tillfället befinner sig på jorden.

För att de 19 på HMS Carlskrona skulle ha en chans att skriva provet, flög en kommendörkapten enkom för detta till Acapulco. Proven medförde han i handbagaget förs säkerhets skull, så att de inte skulle förkomma i bagagehanteringen, berättar Margareta Hallgren, samordnare av högskoleproven.

Sedan var det fartygsprästens sak att övervaka provet, som på Carlskrona inte var över förrän strax efter nio på morgonen. Då var det bara för Carlskrona att lätta ankar och lämna Acapulco bakom sig, medan provsvaren skickades med kurirpost till Sverige och Umeå för att hinna fram i tid.

Vårens högskoleprov hade lockat till sig runt 1 300 fler anmälningar än våren 2003.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".