Rädsla för straff ger få anmälningar

Det görs varje år mellan tio och femton Lex Maria-anmälningar från sjukvården i Blekinge. Men det är förmodligen bara en bråkdel av ärenden som borde ha anmälts, tror Socialstyrelsen.

Lagen tillkom 1937 efter en rad dödsfall på Maria-sjukhuset i Stockholm. Den innebär att alla tillbud inom vården, både i landstinget och kommunerna, som leder till eller skulle kunnat leda till allvarliga skador eller dödsfall ska anmälas till socialstyrelsen.

Under de senaste sju åren har det i Blekinge kommit in sex anmälningar från primärvården, åtta från kommunerna och 91 från Blekingesjukhuset.

Anmälningarna som kom in förra året handlade i några fall om allvarliga felmedicineringar, vid ett tillfälle ledde det till att en kvinna dog. I ett annat fall tog en patient sitt eget liv, och det har också begåtts fel vid operationer.

I år har det kommit in en anmälan från Blekingesjukhuset, det var en patient som vid en blodtransfusion fick blod med fel blodgrupp.

Per Mannhem, enhetschef på regionala tillsynsenheten på Socialstyrelsen i Malmö, tror att anledningen till att inte allt anmäls är rädsla för straff.

–  Men syftet med anmälningarna är inte alls att någon ska straffas utan att man ska undvika att det händer igen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista