Sydkraft ersätter strömlösa

Sydkraft tänker ersätta de kunder som varit utan ström på grund av stormen. Först sa Sydkraft nej till ersättning men nu har man ändrat sig.
De som varit utan ström i mer än ett dygn kommer att få ekonomisk kompensation. Beskedet som Sydkraft gav i tisdags, att de kunder som drabbats av strömlöshet inte skulle få någon ersättning, fick mycket kritik i media. Och efter det hårda tryck som sattes på Sydkraft, som inte har kunnat förklara varför ersättning ska utgå vid snöoväder men inte vid storm, så har elbolaget alltså ändrat sig. Lars-Åke Gustafsson, produktansvarig på Sydkraft Elnät säger till Sveriges Radio Blekinge att beslutet är unikt. - Normalt sett finns förbehållet att företaget inte betalar ut någon ersättning för elavbrott i så kallade extrema situationer som Sydkraft inte kunnat förutse, säger Lars-Åke Gustafsson. Normalt sett räknar företaget orkanbyar dit. Men i de aktuella fallen kunde man inte bestämma sig för om situationen var extrem eller inte. Det är därför som informationen till kunderna varit otydlig. Drabbade kan få sin elräkning sänkt med upp till 2 000 kronor. Men det är upp till kunderna själva att anmäla att man varit utan ström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".