Besvikelse bland Blekinges tatuerare

Blekinges tatuerare är besvikna på att det inte blev någon 18-års-gräns för att få tatuera eller pierca sig. Socialdepartementet går på Socialstyrelsens linje och menar att det inte behövs en åldersgräns. Riskerna anses inte så stora att det behövs.

De studior som ingår i Branschorganisationen Sveriges Professionella Tatuerare håller stenhårt på 18-årsgränsen när det gäller tatueringar. Jens och Eva Malmborg på People Tattoo & Piercing i Karlskrona följer SPT:s rekommendationer och det spelar ingen roll om man har föräldrar med sig, man måste vara myndig.

När det gäller piercing, att man utsmyckar kroppen med olika smycken, t.ex. i naveln, tungan eller ögonbrynen så är det också 18-årsgräns som gäller i deras studio. Har man förälder med sig går det bra att pierca sig om man är över 15. Men det är långt ifrån alla som tatuerar eller piercar som håller sig till reglerna och Jens Malmborg menar att en lagstiftning hade gjort susen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista