Städning - vanligaste konflikten vid stuguthyrning

Semestern närmar sig och planerar man stugsemester är det hög tid att boka stugan nu. 

Det är mycket man ska tänka på, inte minst att komma överens med ägaren om städning. För det är nämligen den vanligaste konflikten efter att man har lämnat stugan. Det säger konsumentvägledare Annelie Svensson i Jönköping

Gemensam besiktning

Det är inte alltid att man blir positivt överrraskad när man väl kliver över tröskeln i det som man trodde var en sommaridyll. Men det kan också bli bråk i efterhand när man hyrt en stuga  och då handlar det alltså oftast om städningen. 

Konsumentvägledare Annelie Svensson råder därför stugturister att man efter städningen gör en gemensam besiktning med stugägaren innan man åker hem.

Läge och standard avgör priset

Just nu är uthyrningen av stugor i full gång i Småland och Blekinge. Och det finns en uppsjö av olika stugförmedlare och sätt att hitta sin stuga. Och det kan skilja mycket i pris mellan olika stugor. Priserna i Småland och Blekinge ligger mellan ungefär 1500 och upp till 6000 per vecka, allt beroende på läge och standard.

Se upp vid privatuthyrning

Det är vanligt att hyra via turistbyråer. Men det går också att hyra stuga via internet. Något som kosumentvägledare Annelie Svensson tycker att man ska vara försiktig med.

- Det kan ju vara en förmedlare som upplåter sin plats på internet till en privat uthyrare. Och hyr man privat kan det bli problem vid en eventuell tvist, säger hon.

Annelie Svensson säger också  att tvister mellan privatpersoner löses ju i tingsrätt. Men vid en tvist mellan en konsument och en stuguthyrningsfirma kan man vända sig till allmänna reklammationsnämnden som är betydligt enklare och billigare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".