Turistchef efterlyser ny turistattraktion

Det fortsätter att gå bra för turismen i Blekinge och allt fler övernattar på hotell, i stugor och på campingplatser.

Ökningen var nästan tre procent i Blekinge under förra året, det visar siffror från Turistdelegationen.

Campingplatserna räcker inte
Enligt Thorsten Karlén, som är turistansvarig i Region Blekinge, behövs nya turistsatsningar om den positiva trenden ska fortsätta. 

- Det finns en potential i Blekinge att inte bar utveckla den traditionella turistmen utan även utveckla konferens- och mötesturismen, säger Thorsten Karlén. 

När det gäller camping så finns det begränsningar i länet idag. Flera campingplatser har full beläggning under flera veckor under högsäsongen under sommaren. 

- Det skulle inte skada med en ny campingplats i länet, säger Thorsten Karlén.

Blekinge är ett väldigt starkt campinglän där hälften av alla övernattningar görs på campingplatserna. Och ska de turisterna fortsätta komma, måste det till större och fler anläggningar, menar Thorsten Karlén.

Ny turistattraktion efterlyses 
Den turistökning man nu ser till Blekinge står framförallt hotellen för, där bland annat spa-anläggningen på Ronneby brunn bidragit, tillsammans med andra konferensanläggningar. Men för att få ett rejält lyft och få turistsäsongen att vara under en större del av året så måste det till en rejäl turistmagnet, menar Thorsten Karlén.

- Man kan ju ha festivaler som Ölands skördefest till exempel, säger han. Thorsten Karlén menar också att det skulle behövas en turistmagnet i klass med Liseberg eller Astrid Lindgrens värld som drar turister från hela landet.

- Det finns många goda idéer, men från idé till verklighet är det lång väg att gå, säger Thorsten Karlén.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".