Häktad för värdetransportrån

En 32-årig man häktades idag misstänkt för inblandning i ett värdetransportrån i Karlskrona sommaren 2002. Mannen har vistats utomlands en längre tid, men återvände till Sverige och kunde gripas på påskafton.

Mannen, som är hemmahörande i Stockholmstrakten, nekar till anklagelserna. Han är enligt Blekinge tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grovt rån.

I höstas dömdes en annan man för medverkan i värdetransportrånet. Han kunde bindas till brottet genom DNA-spår som fanns i en rånarluva som polisen hittade i flyktbilen. Han dömdes vid samma tillfälle för inblandning i rånet av en värdetransport i Bräkne-Hoby förra sommaren. Straffet blev åtta års fängelse.

Rånet i Karlskrona genomfördes på kvällen den 4 juli 2002 då personal från Securitas skulle fylla på pengar i en uttagsautomat. När en av väktarna gick ur bilen med penningboxen dök två maskerade rånare upp. En av dem hotade väktaren med ett handeldvapen, medan den andre höll i en yxa.

Polisen uppgav efteråt att det var två rånare som utförde kuppen och att de hade en eller flera medhjälpare. De kom över 2,5 miljoner kronor, 23 000 euro och 8 000 amerikanska dollar. Pengarna återfanns i flyktbilen.

Under polisjakten efter rånet avlossades minst ett skott mot de efterföljande poliserna. Rånarna övergav flyktbilen vid Blekingesjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".