Landstinget tjänar miljoner på nytt skattesystem

Landstinget i Blekinge är en av vinnarna i det nya skatteutjämningssystemet. Däremot förlorar kommunerna i länet på det nya systemet som regeringen och stödpartierna gjort upp om.

Nästa år får landstinget ett ökat skatteutjämningsbidrag på 33 miljoner. Det säger chefen för planeringsavdelningen på landstinget Per Jonsson sedan han gjort en preliminär granskning av siffrorna i uppgörelsen. Enligt denna kommer Blekinge att få 224 kronor extra per invånare nästa år. Det gör 33 miljoner. Det är en något högre siffra än den som skatteutjämningskommittén föreslog.

Skatteutjämningsbidraget stiger för Blekinges del fram till det sista året för uppgörelsen, år 2011. Då får landstinget 43 miljoner mer jämfört med det nuvarande systemet.

Skälet till att Blekinge blir en av vinnarna i dragkampen om skatteutjämningsbidragen är att landstinget får ett strukturbidrag, säger Per Jonsson. Detta strukturbidrag utgår till län som har ogynnsamma förhållanden. Det kan gälla en sned åldersstruktur hos befolkningen eller låg skattekraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".