Minskade statsbidrag väntar blekingekommuner

Alla kommuner utom en i Blekinge får minskade bidrag från staten nästa år genom det kommunala utjämningsbidraget. Det visar finansdepartementets siffror. På sikt finns det ett par stora förlorare - Olofström och Sölvesborg.

I finansdepartementets förslag till ett nytt kommunalt utjämningssystem framgår att det är bara Ronneby kommun som får mer pengar nästa år jämfört med de innevarande år. Alla de andra Blekingekommunerna förlorar.

Ronneby får 75 kronor per invånare det vill säga 2,1 miljoner. De andra kommunerna förlorar mellan 41 och 46 kronor per invånare. För Olofström blir det 620 000 kr, Karlskrona 2,8 miljoner, Karlshamn 1,4 miljoner och Sölvesborg 670 000 kr.

Det kommunala utjämningssystemet som ibland kallas för Robin Hood-skatten syftar till att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för alla kommuner i landet att kunna ge sina innevånare service oberoende av inkomstförhållanden och strukturella faktorer som inte går att påverka. Detta system ska löpa i sju år fram till 2011.

Och år 2011 blir utfallet för framför allt Olofström och Sölvesborg ännu sämre. Då tappar Olofström 4,3 miljoner och Sölvesborg 3 miljoner jämfört med 2004. Karlshamn klarar sig undan med 2 miljoner minus medan Karlskrona bara tappar 0,5 miljoner.

Ronnebyborna kan glädja sig åt ännu mer utjämningspengar år 2011 - 6,9 miljoner.

En tröst för de Blekingekommuner som får sänkta utjämningsbidrag nästa år är att utfallet skulle ha blivit ännu sämre om utjämningskommitténs förslag gått igenom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista