Allt fler hamnar hos fogden

Kravbreven hos kronofogden är på väg att nå nya rekordnivåer.

Hos Kronofogdemyndigheten i Kalmar ansökningarna om hjälp att driva in fordringar ökat med 20 procent det senaste året.

Kronofogdemyndigheten i Kalmar, som omfattar Kalmar, Blekinge, Kronobergs och Hallands län, har hittills i år fått in drygt 18 500 ansökningar från företag som vill ha hjälp med skuldindrivning. Det är en ökning med 20 procent, bara på ett år.

Tendensen är densamma i hela landet och Kronofogdemyndigheten befarar att man i år kommer upp i samma rekordnivå som i början av 90-talet.

Det ökade betalningsslarvet är något som även Karin Ohrgren, konsumentsekreterare i Alvesta kommun, har märkt av.

- Det är skrämmande att det ökat så drastiskt. Jag tror att det beror på att många har haft det lite bättre ett tag nu och det har sedan bara fortsatt. Många har inte haft koll på sin ekonomi, säger Karin Ohrgren. 

Men det är inte bara företagens ansökningar om skuldindrivning som ökar. Antalet villor och bostadsrätter som sålts genom kronofogden har ökat med 40 procent det senaste året, enligt Väino Aus på Kronofogdemyndigheten i Kalmar.

Enligt Åke Lundholm på Skatteverket är det svårt att säga om ökningen beror på att betalningsslarvet har blivit större eller om företagen har blivit mer effektiva på att driva in sina skulder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista