Påven avgjorde att Polen blir EU-medlem

Om inte påven hade varit positiv till EU hade polackerna röstat nej till Europeiska Unionen. Det säger teologidoktor Zbigniew Pasek vid universitetet i Krakow inför att Polen blir medlem i EU den första maj.

- Påven är en oerhört viktig personlighet för polackerna. Så pass viktig att trots att vi ibland inte håller med om det han säger så lyssnar vi och lyder snällt, menar Zbigniew Pasek.

Röstade ja mot sin vilja

Trots skräckbilden som ”Nej till EU-organisationerna” hade målat upp om att Polen skulle köpas upp av de rika länderna, att priserna skulle skjuta i höjden, och att Polen kommer bli en koloni, var påvens inställning så övertygande att många faktiskt gick på hans linje mot sin egen vilja.

Svårt förklara påvens påverkan

En av dem som röstade ja, trots att han är emot EU, är Marek Wegrzyn. Han är en av blomsterförsäljarna på Krakows torg och det har varit hans arbetsplats i över 30 år. Marek Wegrzyn är rädd för EU, han tror att priserna kommer att öka markant, att både livsmedel och bensin kommer att bli mycket dyrare samtidigt som inkomsterna kommer stå kvar på samma nivå. Men trots det röstade Marek alltså för EU. Orsaken till detta är alltså påvens positiva inställning. Marek Wegrzyn kan inte riktigt förklara logiken i sitt handlande och blir en smula irriterad när vi inte förstår hans resonemang. För trots att han handlade mot sin egen vilja, så var det en självklarhet helt enkelt.

Påven har mycket stort inflytande

Enligt dr Zbigniew Pasek är det svårt att förklara eftersom polackerna inte bryr sig om vad påven har att säga i många frågor, till exempel gällande samlevnad och preventivmedel. Men samtidigt som de struntar i honom i vissa fall, så är han en kultfigur och en viktig förebild, säger han. Zbigniew Pasek säger att om man ska jämföra påven med andra storheter i världen, så är han större för polackerna än Gandhi var i sitt hemland. 

- Man kan givetvis inte jämföra de två med varandra. Men sättet på vilket människor ser upp till påven påminner alltså om Ghandi, säger Zbigniew Pasek.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista