Multiresistenta bakterier snart problem i Blekinge

Patienter från Stockholm som vårdas i Blekinge, betraktas som riskpatienter och läggs först in på infektionskliniken där prover tas.  

Anledningen är problemet med multiresistenta stafylokocker som härjar på sjukhusen i Stockholmsområdet.

08:or är riskpatienter

Richard Eitrem som är smittskyddsläkare på landstinget i Blekinge, säger att man betraktar Stockholmspatienterna som att de fått vård utomlands eftersom problemet i huvudstaden är så pass allvarligt.

Få fall i Blekinge

Det handlar alltså om multiresistenta stafylokocker som orsakar infektioner i sår, oftast i samband med operationer. Behandling mot detta är dyrt, men det förebyggande arbetet är desto billigare. Det handlar oftast om att tvätta händerna noga och att isolera patienten. I Blekinge förekommer bara några enstaka fall med multiresistenta bakterier varje år. I hela landet ligger siffran på nära 300 och de flesta fallen är alltså i Stockholmområdet.

Det är dock bara en tidsfråga innan problemet växer med multiresistenta bakterier i Blekinge. Enligt Richard Eitrem kan han med bestämdhet säga att problemet kommer, men frågan är när. Han pekar på erfarenheter från Europa där situationen nu är hopplös och mellan 50 och 70 procent av alla stafylokocker nu är resistenta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista