Kommunalråd kan andas ut

Karlshamns kommunalråd Torsten Magnusson (s) frias helt från anklagelserna om att på egen hand tecknat ett dyrbart pensionsavtal med förre hamnvd:n Anders Högland.

Det blev klart på onsdagskvällen vid en presskonferens med kommunens moderbolag Stadsvapnet.

Efter över två månaders oviss väntan om vem som egentligen gjort vad i samband med det dyra pensionsavtalet med förre hamnvd:n i Karlshamn så kom igår beskedet: Hamnens tidigare ordförande Torsten Magnusson har inte gjort något fel.

Han kan inte, som nuvarande hamnstyrelse vill, ställas till svars för att pensionsavtalet blev flera miljoner kronor dyrare än vad som från början var tänkt.

Hamnstyrelsen visste
Enligt den advokat som gjort en andra granskning av fallet, så kände hamnstyrelsen till det pensionsavtal Torsten Magnusson tecknade för två år sen.

Han gavs ansvarsfrihet för år 2002 och kan därför inte skyllas för att ha gått bakom någons rygg.

I stället lägger Stadsvapnets styrelse skulden på nuvarande ordförande i hamnstyrelsen, socialdemokraten Kenneth Hake.

Oenig styrelse
Men Stadsvapnets styrelse var inte enig. Tre ledamöter som alla tillhör den politiska oppositionen i Karlshamn, ville att också Torsten Magnusson skulle få stå till svars och inte beviljas ansvarsfrihet för år 2003.

– Torsten Magnusson har gått utanför sina ekonomiska ramar när pensionsavtalet tecknades, säger den moderata oppositionsledaren Carl-Eric Birgersson.

Torsten Magnusson kunde på onsdagskvällen inte nås för en kommentar.

Inte heller den nyutsedda syndabocken Kenneth Hake ville ge sin syn på saken.


Oklart vem som ska betala
På onsdag nästa vecka ska Stadsvapnets beslut behandlas av kommunstyrelsen, sedan är det kommunfullmäktige som den 3 maj ska ta ställning till om onsdagens beslut är det rätta.

Vem som slutgiltigt får stå för notan för det dyra pensionsavtalet med förre hamnvd:n är fortfarande oklart.

Stadsvapnet fattade även beslut om att Karlshamns Hamn ska försöka få Anders Högland att tacka nej till det så dyra och omstridda tilläggsavtalet.

Extrainsatt styrelsemöte
Senare under kvällen höll Karlshamns arbetarekommun ett extrainsatt styrelsemöte, men enligt Sven-Åke Svensson skulle där bara själva situationen diskuteras.

Styrelseledamöterna skulle få ta del av de tidigare sekretessbelagda uppgifterna kring pensionsavtalet.

Någon förtroendediskussion mot arbetarekommunens ordförande, Kenneth Hake, skulle inte hållas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista