Blekinges reumatiker hoppfulla

Blekinges reumatiker har sämst tillgång till de nya effektiva biologiska läkemedlen i hela landet.

Bäst tillgång har reumatiker på Gotland, där de behandlas fem gånger så ofta med de nya biologiska läkemedlen om man jämför med samma patienter i Blekinge.

- Det beror på bristen på specialistläkare här, säger Liliane Nordgren Leliévre som är ordförande i Blekinge reumatikerdistrikt.

För varje patient med en inflammatorisk ledsjukdom beräknas den nya effektiva behandlingen med biologiska läkemedel kosta 100 000 kronor per år. Och det är mycket stora skillnader i landet på hur reumatiker behandlas.

I Blekinge satsades förra året nästan 13 000 kronor per 100 000 invånare på biologiska läkemedel, samma siffra på Gotland är närmare 70 000 kronor. Det visar nya siffror från Apoteket.

- Det här har gjort att många reumatiker i Blekinge mår dåligt, säger Liliane Nordgren Leliévre.

Men det kommer att börja två reumatologer på Blekingejushuset, en börjar i sommar och den andra börjar i september, och då förväntas det också bli en ökad utskrivning av de nya biologiska läkemedlen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista