1 av 2
Matrialinköpare Staffan Petersson och matrialförvaltare Erik Appelberg med var sin dyrgrip. Foto: Mikael Eriksson/ Sveriges Radio.
2 av 2
Länets elitklubbar köper klubbor för över en miljon kronor per år. Foto: Mikael Eriksson Sveriges Radio.
Blekinge

Dyr nota för hockeyklubbor

Kostnaden för klubbor är en växande kostnad för länets elitklubbar. Från tiden då varje spelare nöjde sig med en träklubba har kostnaden skenat iväg rejält och för exempelvis Karlskrona Hockeyklubb närmar sig årskostnaden snart en miljon kronor.

Den gamla träklubban har sedan mitten av 90-talet gradvis försvunnit och numera finns det nog ingen på elitnivå som nöjer sig med annat än komposit.

Men med kompositen har också kostnaderna ökat och för KHK ligger årsbudgeten på runt 800 000 kronor. Olofström ligger på runt halva kostnaden och Mörrum når inte upp till 200 000.

Dyrt att vara arg
Men alla säger att kostnaden för klubbor är den överlägset största när det gäller köp av utrustning och alla berättar att dem jobbar med att hålla nere kostnaderna.

– Vi reklamerar nästan alla klubbor som går av och om någon spelare slår av klubban i ilska så får dem ersätta den, berättar Staffan Petersson är ansvarig för inköp av KHK:s klubbor.

20 klubbor per spelare
Kompositklubban är både lättare och mer flexibel än sin gamla släkting i trä. Men också bräckligare, varje spelare i KHK gör av med runt 20 klubbor per säsong.

Kompositen är också närmare tre gånger dyrare än alternativet i trä, men enligt materialförvaltare Erik Appelberg är en tillbakagång till det gamla inget alternativ.

– Då skulle vi nog inte få hit någon spelare som ville spela för oss. Så stor är skillnaden på komposit och trä.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".