Trots krav från hyresgäster - fastighetsbolag låter hus förfalla

Det allmännyttiga företaget Karlskronahem satsar tiotals miljoner på länets största miljonprogram i Kungsmarken. Men grannhuset i området som ägs av det privata företaget PG Living lägger inte en krona på renovering i sitt hus, trots protester från hyresgästerna.

– I dagsläget har vi ingen teknisk undersökning som säger att vi skulle behöva göra någon omfattande renovering i den storleksordningen på vårt hus säger Rasmus Rasmussen, vd i företaget som sköter förvaltningen. 

Viktigt med underhåll
Pehr Myrbäck är vd i Karlskronahem och han tycker det är en nyckelfråga för miljonområdenas överlevnad att dom hålls i gott skick, därför satsar det allmännyttiga bostadsbolaget sammanlagt 50 miljoner kronor på en totalsanering av sina två hus i Kungsmarken.

Det tredje huset i Kungsmarken såldes 2000, och ägs nu av ett danskt investmentbolag, som inte tänker satsa ett öre på renovering, trots att hyresgästerna där är mycket missnöjda och menar att fastigheten förfallit. Bland annat växer det gräs på fasaden.

– Gräset säger inget om underhållet, men det ska vi se till att få bort, säger Rasmus Rasmussen.

Kosmetiska åtgärder
Det som räknas är den tekniska standarden på rör el och vvs, och den är bra säger Rasmussen. Att Karlskronahem byter ut Fönster och målar fasaden samtidigt som utemiljön och entréerna ses över kallar Rasmus Rasmussen för ren kosmetika. Givetvis ska skador åtgärdas, men någon renovering anser han inte behövs.

Carina Melin
carina.melin@sr.se