Vård av färdigbehandlade kostar miljoner

Kommunerna i Blekinge betalar flera miljoner kronor till landstinget för att låta färdigbehandlade äldre personer ligga kvar på sjukhuset.

När de äldre ska komma hem från sjukhuset behöver det kanske göras förändringar i hemmet, eller så behöver de en plats på ett korttidssboende innan de kan komma hem, och det är där som väntetiderna uppstår.

Landstinget krävde förra året kommunerna i Blekinge på 4,1 miljoner kronor.

Karlskrona kommun betalade närmare två miljoner kronor, Karlshamn 800 000 kronor och Ronneby 400 000 kronor och Olofström 100 000 kronor.

Sölvesborg däremot betalade drygt 800 000 kronor till landstinget för att låta färdigbehandlade patienter ligga kvar påsjukhuset och kostnaden har varit ungefär lika stor de senaste åren.

Om man jämför med antalet invånare har Sölvesborg större kostnader än de andra kommunerna men Helene Håkansson, omsorgsansvarig i Sölvesborgs kommun, vet inte vad det beror på, men hoppas kunna minska kostnaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".