Blekinge

Taxipriser ska bli tydligare

Från och med årsskiftet ska det blir enklare att se vad taxiresan faktiskt kostar.

Efter flera år av fri prissättning inom taxinäringen, vill nu Transportstyrelsen ta bort otydliga priser som kan lura konsumenterna genom att införa en ny prisdekal.

Otydlig information
Sören Dalmans är utredare Transportstyrelsen och han säger så här om dagens prisinformation, som finns på taxibilarna.

– Den är otydlig och man ska faktiskt kunna se och jämföra priserna på ett tydligt sätt. Vi vill ändra på detta genom att vi nu inför en ny prisdekal som ser likadan ut på alla taxibilar.

Reglerade priser
Sverige är unikt med sin fria prissättning när det gäller att ta betalt för en taxiresa. De flesta andra länderna i Europa har reglerade taxipriser, bland annat vårt grannland Danmark.

När fritt pris infördes på 90-talet, trodde de flesta att priserna skulle hamna rätt. Men så har det inte blivit, anser Transportstyrelsen.

– Nej, man trodde att marknaden skulle reglera detta. Men vi har många exempel som visar på att så inte skett, säger Sören Dalmans på Transportstyrelsen.

Upphävt dom
Det hela har ställts på sin spets sedan Regeringsrätten nu upphävt ett beslut där länsrätten för fyra år sedan varnade ett taxibolag i Malmö för stötande prissättning.

Enligt Regeringsrätten får ett taxibolag ta ut vilket pris man vill, eftersom fri prissättning råder. Problemet är att det idag är svårt för taxikunderna att i förväg enkelt jämföra priset mellan olika bolag. Något som vissa mindre nogräknade taxibolag kunnat utnyttja.

– Värsta exemplet var när vissa taxiboalg tog ut uppemot 3 000 kronor för en resa mellan Arlanda och Stockholm, när normalpriset kanske låg på 400 kronor, säger Sören Dalmans.

Fungerar bra
Göran Persson driver GP Taxi i Karlskrona och han tycker, till skillnad från Transportstyrelsen, att den fria prissättningen fungerar bra, i alla fall i Karlskrona.

– Ja, konkurrensen gör att man inte kan höja priserna hur som helst. Hade jag dubblat min priser, skule jag inte få en enda kund. Så fungerar det i alla fall i Karlskrona, säger han.

Tydligt nog
Göran Persson har sett hur Transportstyrelsens nya prisdekal ser ut, men han tycker att dagens information som finns på bilarna räcker gott.

– Det är få som tittar på prisdekalen, men om någon gör det och har svårt att förstå priset, så hjälper vi till och förklarar prissättningen, säger Göran Persson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se