120 kronor om dagen - en bra lön

Tolv till 16 timmar långa arbetspass och 120 kronor om dagen i lön. Så ser verkligheten ut för lastbilschauffören Lukasz Szymczyk i Muszyna i södra Polen.

Trots de långa arbetsdagarna är han är glad att han har ett jobb och en arbetsgivare som regelbundet betalar ut hans lön.

Lukasz Szymczyk är 23 år och kör till Krakow varje dag, måndag till fredag och ibland även på lördagar. Det är en sträcka på 30 mil fram och tillbaka.

Hans jobb går ut på att hämta varor hos en holländsk speditionsfirma i Krakow och sen köra dem till olika företag.

Lukasz jobbar svart men säger att hellre det än att inte ha något jobb alls.

EU bra för Polen
Lukasz säger att det kommer att bli bättre i Polen efter den 1 maj.

– Det kan ju knappast bli sämre än vad det är nu. Det finns inga jobb och alla försöker utnyttja alla så mycket det går. Du ska helst jobba 18 timmar om dagen och får betalt för tio. När det är dags för löning så får du inga pengar eftersom arbetsgivaren påstår att han inte har några, säger han.

Han tror alltså att EU kommer vara bra för Polen eftersom landet kommer att få andras ögon på sig och tvingas att bättra sig.

– Som det ser ut nu avlöser olika korruptionsskandaler varandra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".