Karlskrona

Spetsutbildning når inte regeringskrav

Uppdaterad 2010-10-05 kl 18:15
Riksrekryteringen till de tio spetsutbildningarna runtom i landet som utvärderats har inte fungerat, enligt Skolverket. Utbildningen i Karlskrona har till exempel bara elever som kommer från Blekinge.

Johan Linder är undervisningsråd på Skolverket.

– Det ska vara en riksrekryterande utbildning och det är något som ska följas, säger Johan Linder på Skolverket.

Skolverkets utvärdering är den första som görs av de tio spetsutbildningarna i landet som startades förra läsåret 2009. Skolverket påpekar brister inom flera områden och Karlskrona kommun, som har sin spetsutbildning på Ehrensvärdska gymnasiet, uppfyller inte kravet på att spetseleverna ska komma från hela landet.

– Vi pratar om 16-åringar som ska ta ett ganska stort steg genom att lämna familj och vänner, sa Johan Linder på Skolverket.

När elitutbildningen i Karlskrona körde igång förra året fick man ihop till 12 elever, som samtliga var bosatta inom Blekinges gränser. Och en av orsakerna till att utbildningen inte har några elever som kommer utanför länet är boendet.

Rektorn på Ehrenssvärdska gymnasiet, Johan Melin, suckar när frågan kommer på tal och konstaterar att politikerna fått olika förslag på hur fler studentbostäder kan ordnas. Exempelvis att göra om gamla frimurarhotellet på Drottningsgatan till ett korridorboende. 

Men, som Melin uttrycker det " det föll på det gamla vanliga - pengar".

Ann-Louise Trulsson, moderat ordförande i utbildningsnämnden, säger att problemet står högt upp på agendan och hon anser att frågan är oerhört viktig.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se