Dataspelsutbildning populärast

För första gången på länge ökar nu antalet förstahandssökande till Blekinge Tekniska Högskola. 25 procent fler har valt att söka en utbildning vid BTH i år jämfört med förra året och bäst går det för de nya utbildningarna med inriktning mot dataspel. Det här visar siffror från Verket för högskoleservice.

Totalt är det 871 personer som helst skulle vilja gå något av BTH:s 34 utbildningsprogram från och med i höst. Dvs de har angett en utbildning på BTH som sitt förstahandsval.

Förra året var motsvarande siffra 699 personer. En ökning med runt 25 procent.

Till hösten kommer 6 utbildningar att ha försvunnit från högskolan samtidigt som 7 nya startar och det är de nya programmen som lockar.

110 förstahandsansökningar har kommit in till det nya programmet Digitala spel i Karlshamn. 110 sökande som ska slåss om 30 platser.

Även programmet Spelprogrammering med säte i Ronneby har lockat många: 46 förstahandssökande till 35 platser.

Bland dom program som finns sedan tidigare märks störst intresseökning för Civilekonomprogrammet som nästan fått dubbelt så många sökande jämfört med förra året.

Däremot ser det fortsatt mörkt ut för program som rör dataprogrammering och telekommunikation. Till utbildningen Programvaruteknik har till exempel bara två personer valt att söka i första hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista