Blekinge

Försvaret säger nej till vindkraft - energibolag chockat

Ett nytt chockbesked drabbade igår Blekinges största vindkraftsföretag Eolus vind.

I sin utredning om vindkraften säger nu militären nej till 22 vindkraftverk i Tokaryd väster om Bräkne-Hoby som tidigare fått ja.

– Vi har ju legat lågt med fler projekt i Blekinge för att vi har förstått att militären har mycket intressen här. Men där vi redan har fått ja från militären i remissvar där tycker vi det minsta man kan begära att man inte ändrar på ett tidigare givet besked, sa Bengt Simmingsköld vd i Eolus vind.

Försvarets nej till all vindkraft inom en radie av fyra mil från militära flygfält runt om i sverige slog ner som en bomb i början av juni, och lade i princip en död hand över all vindkraftsutbyggnad som inte redan fått ja i Blekinge.

I en utredning som blev klar igår mildras militärens bedöming något, vilket innebär att i Olofström, Sölvesborg och väster om Karlshamn kan man fortsätta bygga vindkraftverk. Men i hela Ronneby och större delen av Karlskrona är det fortsatt nej, vilket innebär att Ronneby kommun riskerar gå miste om en investering på 660 miljoner kronor.

– Kommunerna har varit positiv, så även Länsstyrelsen har varit positiv i alla instanser. Militären har tidigare sagt ja och nu säger man nu nej. Det kommer lite som en chock. Det bli regeringen som får väga minskade försvarsmöjligheter med den mängd förnyelsebar energi som vi behöver också, sa Bengt Simmingssköld.

Carina Melin
carina.melin@sr.se