Sverigedomkraternas partiledare Jimmie Åkesson, iklädd den traditionella Blekingedräkten, och hans partikamrater lämnade den traditionella gudstjänsten i Storkyrkan i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Jimmie Åkesson lämnade Storkyrkan i protest

Sverigedomkraternas partiledare Jimmie Åkesson och hans partikamrater lämnade den traditionella gudstjänsten i Storkyrkan i Stockholm nu på eftermiddagen. Biskopens tal om rasism fick SD-ledamöterna att lämna.

Det var när Eva Brunne i sin predikan började tala om rasism och främlingsfientlighet som Jimmie Åkesson och övriga sverigedemokrater reste sig och lämnade kyrkan.

– Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du ska inte har samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund - att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld - det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor, sade biskopen.

Jimmie Åkesson ville direkt efter partiets uttåg ur kyrkan inte kommentera händelsen med hänvisning till att han kände sig för upprörd.

Läs mer

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".