BLEKINGE

Ambulansutredningen åker direkt i papperskorgen

Stora delar av ambulansutredningen är död bara timmar efter att den presenterats. Utredningen föreslår att ambulanserna i Karlshamn och Olofström ska placeras i Pukavik. Men politikerna ger tummen ner – ännu en gång.

– Vi har en bestämd uppfattning om uppfattning om ambulansernas placering och den är att ambulanserna ska finnas i varje kommun, säger det socialdemokratiska landstingsrådet Marie Sällström.

Utöver att flyttta västblekinges ambulanser till Pukavik föreslår också utredaren Jan Bejrum att landstinget ska utöka Blekingetrafikens uppdrag till att gälla alla sjuktransporter som inte är akuta. Detta trots att det finns ett stort missnöje från landstinget med hur Blekingetrafiken sköter uppdraget.

Och landstingsrådet Marie Sällström (S) säger blankt nej även till det förslaget. Hon vill istället att landstinget själv tar hand om alla sjuktransporter.

Lansdstinget vill ta större ansvar
Men om det ska kunna ske kan däremot ett annat av utredarens förslag bli aktuellt. Två av länets nio ambulanser kan då komma att plockas bort.

Enligt Marie sällström används dessa två ambulanser idag mest för just transporter av patienter som inte behöver akut vård. Hon vill ersätta dom två ambulanserna med en billigare variant, så kallade lättambulanser.

Kostsam utredning
Trots att Marie Sällström förkastar mycket i utredningen som har kostat landstinget runt 200 000 kronor så ser hon inte det som att landstinget har slängt pengarna i sjön.

– Det är alltid bra att få verksamhet genomlyst utifrån och från ett annat perspektiv, säger Marie Sällström.