Caréne Lövquist vill bli yrkesofficer. Nu ser hon fram emot helgens hemvärnsövning. Foto: Henrik Olsson, Sveriges Radio Blekinge
Blekinge

Hemvärnet lockar allt fler unga

Allt fler ungdomar går med i hemvärnet och en hel del av dem är tjejer.

– Jag blev intresserad för att min pappa var med i hemvärnet. Jag testade och tyckte att det var himla roligt, säger 16-åriga Caréne Löfquist från Karlskrona.

Hon ska vara med på hemvärnets stora ungomsövning i Karlskrona som startar ikväll med drygt 200 deltagare sydöstra Sverige.

Caréne Löfquist har varit med i Hemvärents ungdomsverksamhet i lite drygt ett år. Och som ung i hemvärnet är hon långt ifrån ensam. För de senaste åren har intresset ökat markant just bland ungdomar.

- Jag tror att det är gemenskapen och att alla behandlas lika som gör att fler tjejer söker sig till hemvärnet, säger hon.

Klas Lewin som är hemvärnschef i Blekinge säger omkring 200 ungdomar i länet, varav en tredjedel är tjejer, är medlemmar och han säger att det har skett ungefär en tredubbling på ett par år.

–  Det beror troligen på att värnplikten är vilande och att man kan gå med här om man är intresserad av att bli anställd i försvaret.  

Det ökade intresset är något länets hemvärnschef jublar över. För det behövs fler soldater till Blekinges två hemvärnsbataljoner.

Hemvärnets viktigaste rekryteringsbas har försvunnit i och med avskaffandet av den allmänna värnplikten. Det bland yngre och då inte minst bland ungdomar som de som deltar i helgens övning som Klas Lewin hoppas på återväxt.

Carena Löfqvist rycker in på Kungsholms fort ikväll. Hon ser fram emot helgens övning som bland annat innehåller sjukvårdsutbildning, fältvana och skytte. 

– I framtiden tänker jag mig en karriär som yrkessoldat. Jag vill gärna tjänstgöra utomlands, exempelvis i Iran eller Irak, säger hon.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".