blekinge

Barnen glöms ofta bort vid villainbrott

Barn far illa när familjen drabbas av villainbrott. Föräldrarna är ofta så chockade att de har svårt att skapa trygghet för barnen, menar Mats Trulsson, brottsoffersamordnare vid Blekingepolisen.

Få saker är så integritetskränkande som att kliva in i sitt eget hus och mötas av den röra som följer av ett villinbrott. Lådor utdragna, altandörren sönderslagen och värdesaker spårlöst försvunna.

När barnen sen går in i sina rum och inser att också deras saker ligger huller om buller, så blir det en chock. Det menar Mats Trulsson på polisen.

– Barn känner många gånger oerhört mycket i det här. Man har kanske tagit sig in i deras rum, slagit sönder deras sparbössa, tagit deras pengar. Någon hade sålt jultidningar och blivit av med alla pengarna, säger han.

Ett problem för polisen vid villainbrott, som historiskt brukar öka under hösten, är att den sociala kontrollen har minskat.

Vi håller helt enkelt inte samma koll på grannarna som vi gjorde förut. Och det underlättar så klart för inbrottstjuven.

– När det har varit ett inbrott och vi knackar dörr, så är det inte alltför sällan som det är någon som har sett något, men som av någon anledning har dragit sig för att kontakta polisen, säger Mats Trulsson.

Polisen vill att vi gör tvärtom. Ta fram det nyfikna barnet i dig, dra dig inte för att titta på folk i området som uppför sig märkligt och ring polisen fort. Ett villainbrott tar nämligen inte mycket mer än tio minuter innan det är över.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se