Den bekanta skylten räcker inte. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio Blekinge.
Blekinge

Underrättelsetjänst varnar för Google

Hemsidan Google utgör ett hot för Blekinges militära förband. Det menar den militära underrättelsetjänsten som varnar för att hemliga anläggningar och vapen kan fotograferas och läggas ut på Internet.

Det är när Google och liknande sidor fotograferar gator som sedan läggs ut på nätet som hemliga anläggningar kan slinka med.

Men det är inte bara från markplan utan än värre kan skadan bli när militära förband avbildas på satellitfoton som läggs ut för allmän beskådan.

Marinbasen redan på nätet
Mats P Åkesson är informationsansvarig på Marinbasen och han är bekant med problemet.

– Om man går ut på nätet kan man om man är lite nyfiken hitta sidor där Marinbasen är fotograferad.

Fängelse i ett år
Enligt skyddslagens 30:e paragraf kan den som avbildar ett skyddsobjekt dömas till fängelse i högst ett år och utrustningen kan dessutom komma att förstöras.

Redan nu finns det gott om skyltar som förklarar att det är förbjudet att fotografera in på exempelvis F17:s område, men enligt överste Mattias Hansson på försvarets säkerhetsavdelning krävs en förändring.

– Tidigare räckte det med ett staket, men nu måste vi tänka på om vi har något hemligt innanför staketet.

Växande problem
Enligt Mattias Hansson finns det idag inget tydligt exempel på när hemliga saker har hamnat på nätet. Skrivelsen från underrättelsetjänsten ska ses som en varning om vad som är på gång.

Men på exempelvis Marinbasen är man övertygad om att det handlar om ett växande problem.

Mikael Erikssson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".