Bristen förvärras av pensionsavgångar. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio Blekinge.
Blekinge

Cancerbesked dröjer på grund av läkarbrist

Bristen på specialistläkare som ställer cancerdiagnoser kan drabba länet hårt inom ett par år. Redan idag skulle Blekinge behöva en till.

– Vi har aktivt försökt rekrytera utbildningsläkare men vi har inte fått napp. Alternativet är att försöka få tag på en ordinarie doktor, men även där är det ett svårt läge. Det gäller inte bar Blekinge utan det hör man överallt i Sverige, säger Mats Berggren, chef för laboratoriemedicin på Blekingesjukhuset.

100 läkare fattas
Över 100 patologer saknas på svenska sjukhus. En patolog är en specialistläkare som utifrån vävnadsprover ställer cancerdiagnoser. Enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av Cancerfonden och svensk förening för patologi saknas det alltså över 100 sådana. Följden blir att patienter får vänta längre på besked, men Blekinge håller idag väntetiderna vilka växlar mellan 5 och 20 dagar. Men om bara ett par år kan det vara helt annorlunda.

– I Blekinge har vi två doktorer som är 60 år och över. Där kommer det att bli pensionsavgångar och då hade vi behövt en utbildningsläkare för att få in en till i personalen. På sikt är det ett jobbigt läge, berättar Mats Berggren.

Provar alternativa metoder
För att mota Olle i grind försöker man rekrytera läkare från andra länder.

– En annan sak är att man använder telemedicinska lösningar, ungefr som att man kan se på röntgenbilder på ett annat sjukhus fast bilderna är tagna i Blekinge.

Men på bara några års sikt är det stor risk att bristen på specialläkare får konsekvenser.

– Den här diskussionen för vi med andra landsting och den är på dagordningen hela tiden.

Är ni oroade?

– Ja, det tycker jag, säger Mats Berggren.

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".