Blekinge

Trakasserier tvingar fler till skyddad identitet

Antalet blekingar som tvingas leva under skyddad identitet har ökat. I de flesta fallen handlar det om tjänstemän inom olika yrkesgrupper som trakasseras och förföljs.

– Det ökar för varje år tyvärr. Vi tycker sjävklart att det är tråkigt att det går i den här riktningen. Det är inte lätt eller enkelt att leva med skyddad identitet och vi vet att de som får det lever under hot, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket i Stockholm.

Rekordmånga skyddas
Enligt Skatteverket har nu 12 420 personer skyddade personuppgifter. Det är en rekordstor siffra. Den värst drabbade gruppen är tjänstemän inom olika utsatta yrkeskategorier, som poliser, åklagare och anställda inom exempelvis socialtjänsten eller på försäkringskassan.

– Det är den kategorin vi har sett öka enskilt mest på sistone, att medborgare som fått ett beslut från en myndighet inte kan se skillnad på myndighetens beslut och den enskilda handläggaren, berättar Ingegerd Widell.

Familjen drabbas
Den som får en hemlig identitet, får ett förändrat liv. Men det är inte bara den hotade som drabbas, eftersom skyddade - eller hemliga - identiteter påverkar hela familjer.

– Skyddade personuppgifter sätter man på hela familjen även om inte hela familjen är hotad.

Nästan tioprocentig ökning
Det går inte att redogöra exakta siffror för Blekinge eftersom länet räknats ihop med Kronoberg, Kalmar och Halland. Men i de här fyra länen tillsammans har totalt 501 personer skyddade indentiteter idag. Det är 42 fler än för tio år sedan.

Ingegerd Widell tycker att man borde titta närmare på vad som ligger bakom ökningen av hot och trakasserier, som tvingar både tjänstemän och vanliga medborgare att tvingas skydda sina identiteter.

– Varför har folk ändrat sitt sätt att förhålla sig till varandra? undrar hon.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".