Blekinge

Jakthundar drillas för möte med vildsvin

Blekingska jakthundar ska nu få möjlighet att lära sig hur dom ska möta vildsvin. För hundar som skadas är ett problem. Det är Jägareförbundet tillsammans med Svenska kennelklubben som i vinter ska starta ett slags kursverksamhet för jakthundar.

– Vildsvinet har en förmåga att stanna i vissa lägen och göra front mot hundar. Är hundarna då dumma eller för skarpa och går på så kan de bli skadade för vildsvinen inte drar sig för att anfalla, berättar jaktvårdskonsulent Henrik Barnekow. Vi måste ha en etiskt vettig jakt och det handlar både om hundarna och viltet. Det är något nytt att vi har en viltart som kan gå på hundarna.

Bygger testhägn
Det är kennelklubben och jägareförbundet som valt att samarbeta och ta fram testhägn som ska följa särskilda normer. Ett finns redan i Östergötland och nästa kommer att byggas utanför Degeberga utanför Kristianstad. Den är tänkt att tas i bruk i vinter eller framåt vårkanten. Förhoppningen är att man ska kunna ta sig an ungefär 300 hundar om året. Men frågan är hur verklighetstroget det egentligen blir när vildsvinen lever i hägn.

– Vitsen är att vi har vildsvin som vi kan plocka ut. Det gäller att hitta lämpliga djur helt enkelt så vi måste ha en produktion av en hel del djur för det här. De får inte vara inne och testas hur många gånger som helst utan de måste bytas ut för det här är en rent djuretisk bit, säger Henrik Barnekow.

Kurserna hålls alltså i Skåne men är öppna även för hundar i Blekinge.

Josefin Modig
josefin.modig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".